De overstap

Welkom op de blog, die ik onregelmatig zal vullen met verhaaltjes, foto’s en mini-filmpjes. De ene keer rond een thema, de andere keer zo maar wat waarnemingen. Al doende zal er wel een geschikte blogvorm uitrollen. Maar jullie reacties/commentaar zal natuurlijk ook van invloed zijn.

Gisterochtend – 30 juni – aangekomen in Japan; bloedheet! Deze hitte-overval riep meteen een waarschuwing in herinnering, die ik vorig jaar van Philip kreeg. Hij, een Brit die inmiddels zes jaar hier in de buurt woont, ervaarde zijn eerste Japanse zomer als een hel. Dit wordt mijn ‘vuurdoop’ dacht ik meteen. Gelukkig zweert Philip nu bij een Japanse zomer omdat je je erop instelt en je – anders dan in Engeland of Nederland – er voor 100% zeker van bent dat het 2 maanden continue zomer blijft. Geen pieken van 30 en plotse dalen van 15 graden.

Na de drukte van de verhuizing, het aangename feest onder de notenbomen op 24 juni, de schoonmaak en overdracht van het Schoolhuis, het gedag zeggen en de voorbereiding van de reis, overheerst een voldaan gevoel nu we hier geland zijn.

Er ligt nu een leven voor ons, hier in Sugawacho, Nara. We hebben wel plannetjes, maar blijven met twee benen op de grond: eerst ons huis in orde maken. (De aannemer was nog aan het werk toen we arriveerden; hier wordt op zaterdag gewerkt). Sinds we in april hier voor het laatst waren tiert het groen overal welig, ook in de tuin die we toen ‘schoon’ achterlieten. De natuur is hier heftig en het regenseizoen dat net is afgelopen, heeft daar zeker toe bijgedragen. Die heftigheid van groei en bloei vind ik wel fijn en hoop daarvan te profiteren als ik volgend jaar een moestuin start.

Morgen schrijven we ons in in de gemeente Nara. Daarmee worden we inwoners van Japan en van het buurtschap Sugawacho, een klein tegenwicht tegen de ontvolking van het Japanse platteland. Geen eisen van ‘inburgering’ of iets van dien aard. Maar daar staan genoeg eisen en ongeschreven regels tegenover hoe te gedragen in het sociale verkeer. ‘Sumimasen’ (‘sorry’ maar dan minder oppervlakkig) en ‘Arigato gozaimasu” (dankjewel) kun je niet genoeg zeggen.

Eerdere berichten die je hier aantreft zijn bij sommigen al bekend. Ze schetsen iets van de ‘aanloop’ naar ons leven aan de andere kant van de wereld. Voor degenen die ze misten een kleine inhaalslag.

 

 

4 gedachten over “De overstap”

 1. Hallo Jos en Heroë;
  Wat ontzettend interessant om jullie ervaringen belevingen te lezen.
  Kunnen jullie ook foto’s van huis en tuin plaatsen?
  Nu maak ik in mijn hoofd mijn eigen plaatje, wat wellicht ontzettend afwijkt van de werkelijkheid.
  Wij hebben genoten van het samenzijn op 24 juni onder de notenbomen, een prachtige plek!!
  Ik hou de blog in de gaten en leef zo een beetje met jullie mee. Dikke zoen.

 2. Beste Jos, ‘geen eisen van inburgering’ schrijf je, ‘maar genoeg ongeschreven regels’. Een hoge frequentie van ‘sorry’ en ‘dankjewel’.
  Met die ongeschreven regels en gewoontes krijg je vast nog
  veel te maken. (en je was natuurlijk al niet onervaren)
  Zo las ik vandaag iets over Japanse kalmte. Het vermogen om grote of kleine rampen onderkoeld het hoofd te bieden. (nee, géén Brits privilege) Zo was in het NOS-journaal te zien hoe ernstig de schade is die de overstroming in het huis van een van de slachtoffers had aangericht. Sporen van een modderstroom, versplinterd meubilair, restanten van een keuken. De eigenaar kijkt er bekommerd naar en zegt: ‘Dit is zeer teleurstellend’.
  Je vraagt je af met welke woorden deze Japanner zijn emoties zou hebben uitgedrukt als zijn hele huis was weggevaagd.
  ‘Zeer betreurenswaardig’ wellicht.
  Bewonderenswaardige kalmte, maar (wat mij betreft) wel even wennen.

 3. Hoi Jos en Hiroe

  leuk je blog te lezen Erg interessant, vooral als je wat meer vertelt van de Japanse tradities en gebruiken. Je blog leest lekker vlot ….mooie zinnen….prachtig verteld ….goede vertelstijl.
  Hier in Heeze begint nu echt de herfst…gelukkig eindelijk wat regen.
  Het weekend en maandag en dinsdag beloven koud te worden en aldus kan de winterjas definitief uit de kast komen (er kan maar iets uit de kast komen , nietwaar). Herfst is behalve regen…. ook mooie kleuren en luchten en natuurlijk weer tijd voor de behaaglijke warmte van de kachel.
  groetjes uit Heeze p&K

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *